ABC Corvinus módra

Valljuk be, az egyetem sokunknak talán az első igazi kihívás, amely felkészít bennünket a nagybetűs élet viharos évtizedeire. Akik már lehúztak pár évet a felsőoktatás falai között, azok tapasztalt rókaként az alábbi problémákat, helyzeteket már mind jól ismerik... 

A, mint alkohol: amit a fiatal hallgatóság soha nem fogyaszt. Még bulizás közben sem! Hogy mitől vagyunk fáradtak a másnapi gyakorlaton? Nos…

B, mint büfé: ahol mindig nagy a sor. Ha nagyon éhesek vagyunk, fennáll a veszélye, hogy késve érkezünk órára, és a marcona tanár aznap kihúz a katalógusról. Talán egy automatás csokival jobban járunk.

C, mint C épület: új, modern és tele kényelmetlen narancssárga folyosói padokkal. A „helyes” testtartást még piktogramok is jelzik, biztos, ami biztos. Derék- és nyakfájás esetén könnyen motivációnkat veszíthetjük a bejárást illetően.

E, mint emelet: a nagy szintkülönbségeket egyik épületben sem viseljük jól, főleg, ha az utolsó pillanatban kívánunk érkezni az órára. Megoldást jelenthet a lift – lásd lejjebb…

H, mint határidő: legnagyobb ellenségeink egyike. Mindig hirtelen jön, az utolsó perceket pedig rendszerint kapkodással töltjük. Előre dolgozni luxus, még ha csak a sorozatnézés is az egyetlen dolgunk a leadáson kívül hosszú heteken át.

J, mint Jackpot: ha 51 ponttal megvan a kettes számvitelből, vagy mikroökonómiából...

K, mint kávé: az egyetemista legjobb barátja kora reggel, délben, késő délután, és vizsga előtti nap még akár késő este is. Közgazdászként kíváncsi volnék, egy fiktív, egyetemek és főiskolák nélküli világban mennyivel csökkenne a kereslet, na meg a kávé világpiaci ára…

(kép forrása: charliepage.com)

L, mint lift: szünetben mindig tele, és mindig van valaki, aki az első emeletet is ezzel közelíti meg. Olyan ez, mint a metró lépcsőjén a bal oldalon állás. Nincs benne a tízparancsolatban, hogy tilos, de sokan fognak szemmel verni, ha megkockáztatjuk.

N, mint Neptun: azonosítónkat és jelszavunkat álmunkból felkelve is kívülről tudjuk, tárgyfelvételhez közeledve pedig már a Facebookba is ezzel próbálunk bejelentkezni. Az legalább nem omlik össze minden félév elején…

P, mint pontgyűjtés: beadandókkal, prezentációkkal, szorgalmikkal, órai aktivitással, és időnként egyéb rendhagyó módokon. Ha szerencsénk van, megajánlott jeggyel zárhatjuk a félévet, ami a vizsgaidőszakot akár egy héttel is le tudja rövidíteni. Ámen!

Sz, mint számvitel: ha megvan a kettes, kis túlzással már diplomásnak mondhatod magad.

T, mint tárgyfelvétel: a Neptun nyitása után életbe lépnek a farkastörvények. Aki kapja, marja alapon több százan próbálnak néhány tucat helyre beférkőzni. Mindenkinek megvannak a praktikái, de a profik már napokkal korábban készülnek a nagy napra, akárcsak az iPhone rajongók az új csúcstelefon megjelenésére.

U, mint unaloműzés: a kevésbé érdekes előadások keretében sor kerülhet fakultatív keresztrejtvény-fejtésre, fifázásra, online buliszervezésre, filmnézésre, kinek amihez kedve van. A lehetőségek száma végtelen. Csak a tanár észre ne vegye!

V, mint varázslat: a hallgató képes csodákat művelni. Míg David Copperfield percek alatt eltünteti a New York-i Szabadság szobrot, addig az egyetemista ugyanezt képes végrehajtani az ösztöndíjával, buli, móka és kacagás közepette. Ez a képesség mindannyiunkban ott lakozik!

Z, mint ZH: nagyon szeretjük (se!), és persze, hogy hosszú hetekig készülünk rá (Ja, nem!).

Faragó László